Winter Wandel Weken

In deze donkere dagen is het nog steeds mogelijk om met twee personen te gaan wandelen! Daarom hebben we vier verschillende soorten wandelingen voor jullie samengesteld.

Wanneer?

Waar?

Wandering – Wandeling met aandacht

Bij wandering (letterlijk: dwalen) gaat het om het opdoen van onverwachte en ongeplande ervaringen met als doel verwondering en openstaan voor het onbekende en toevallige. De spirituele les hiervan zit in de aandacht voor je omgeving, andere mensen en indrukken. Het mooie aan wandering is dat het heel snel een “habit” kan worden. Ook als je het niet organiseert zul je sneller open staan voor nieuwe indrukken.

Challenge

Bedenk voor jezelf een wandering oefening. Deze moet bestaan uit twee onderdelen: 

1) toevallig gedrag (bijvoorbeeld met een dobbelsteen) en 

2) aandacht voor datgene wat je tegenkomt (gebruik je zintuigen zeer goed bij alles wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt).

Voorbeeld:

– Ga met een dobbelsteen of munt de richting bepalen.

– Kies een kleur en kijk wat het eerst is wat je tegenkomt met die kleur.

– Gooi een dobbelsteen en ga na zoveel minuten stilstaan en laat alle indrukken binnenkomen

Zie ook deze website van de Wandering Society. Hier worden ook suggesties gedaan voor creatieve expressies rondom Wandering.

Pelgrimstocht – Spirituele wandeling

Pelgrimage is een heel oude spirituele oefening. Het is een soort reis waarbij de persoonlijke transformatie van de pelgrim centraal staat. Bekend is het gezegde: het gaat om de de reis en niet om de bestemming. Veel pelgrims lopen dan ook een stuk van een tocht en zijn eigenlijk niet bezig met de eindbestemming. Een pelgrimage hoeft natuurlijk niet naar een ver oord te gaan. Je kunt ook een stuk in je omgeving, buurt of stad lopen. Het gaat om de aandacht die je geeft aan je omgeving en wat het met jou doet. In deze opdracht ga je zelf een mini-pelgrimage ontwerpen in je eigen omgeving. Het doel van dit ontwerp is dat je zelf creatief aan de slag gaat met verschillende onderdelen van een spirituele reis. Je gaat buiten op zoek naar objecten, kunstwerken, natuurlijke elementen of details waar je een vraag bij kunt stellen.

De vraag bij het object op de reis zorgt er voor dat er een reis “naar binnen” ontstaat. Je werkt aan je eigen spirituele ontwikkeling door levensvragen te stellen terwijl je een reis maakt.

Ga lopen in je omgeving en zoek naar plekken die een symbool kunnen zijn. Voorbeelden:

  1. Een boom waarbij de wortels, de stam of takken, de vruchten een betekenis hebben. (Waarin ben je geworteld, hoe zit het met vrucht dragen in je leven, ervaar je een verbinding tussen hemel en aarde?)
  2. Een vervallen huis of rommelige plaats: wat is er toe aan renovatie (Hoe kijk jij aan tegen onrecht of gebrokenheid in je leven of de wereld? Hoe ga je er mee om?)
  3. Een kruispunt (Welke keuzes moet je maken in het leven of heb je gemaakt?)
  4. Een waterpartij (Welke diepe geheimen of mysteriën zijn er in je/het leven? )
  5. Een drukke plaats (Wat is een storende afleiding in je leven, wat is je bron van onrust of chaos?)
  6. Een kunstwerk (Stel een vraag passend bij het kunstwerk in kwestie)
  7. Een vergezicht op open plaats (Welke visie heb jij of welk geloof?)
  8. Een hek of muur (Welke blokkade of hindernis is er in je leven?)

Opgeruimd Zwolle – Wandeling voor schoonheid

Eén van de dingen die je kunt doen om je liefde voor een plek en de mensen die daar wonen te tonen, is door op te ruimen. Ook als het niet jouw troep is, ook als jij dat daar niet hebt laten slingeren. Het heeft effect op de manier waarop we naar de wereld kijken, als er zooi ligt. En ook al voelt het als één van de meest zinloze dingen om te doen (want morgen ligt het er weer), het geeft een signaal van het soort hoop en liefde dat taai en trouw is.

Challenge: kies een bepaald gebied in je omgeving, en ga zwerfvuil opruimen. Bij instellingen van de gemeente kun je vaak knijpstokken en vuilniszakken krijgen. 

Kunst van afval (extra challenge):

Aan het einde heb je wat afval verzameld. Voordat je het weggooit kun je het het voor je neer leggen, op kleur schikken en er een vorm van maken. Probeer eens een plaatje of kunstwerk te maken van het afval en maak er een mooie foto van. Misschien een foto in een interessant perspectief of met mooie lichtinval. Deel deze foto online.

De Testrit – Persoonlijke Wandeling

Doe een wandeling waarbij je een psychologische test doet. vertel aan je wandelpartner het resultaat van de test.

Een interessante gratis test is de 16 persoonlijkheden test. 

https://www.16personalities.com/nl/persoonlijkheidstest

– Je kunt deze test los van elkaar doen en vervolgens de resultaten bespreken

– Je kunt de vragen samen beantwoorden en gelijk bespreken.